Våra evenemang

Våra evenemang, vårt byalagsår!

Vi börjar året med årsmöte i slutet av januari, då väljer vi styrelse, tar upp viktiga frågor som rör vår verksamhet. Vi äter god mat och har någon trevlig underhållning.


Under vinter/vår månaderna brukar vi ordna temakvällar, "gubbträff", Sköna Söndag för att nämna några.

En fin tradition, har blivit vår Påskkväll som alltid infallar på Skärtorsdagen, då äter vi en god Påskbuffé, har något trevlig föredrag eller någon bra underhållning. Det kan även vara en och annan äggissning/letning.


I sluet av april början av maj brukar det avra dags att förbereda inför kommande säsong, vi rustar och ser över Naturparken, vi vårstädar hyttblecket, hyttan, kaffestugan. Den här dagen är det trevligt om alla kommer med krattan under armen för att hjälpa till. Allt blir ju så enkelt och smidigt om man är flera som hjälps åt:

Under maj månad brukar de första grupperna/beställningar för visning komma.


Koltecknat


I mitten av maj har vi Koltecknat, en dag där konstnärer träffas för att måla, alla är välkomna både proffs och amatörer.

Koltecknat är ett initiativ av Marie Gadde Johansson. Koltecknat mynnar ut i en auktion, där behållning går till skapande dagar på Lonnhyttan Granbergsdals Friskola.

Sommarsäsongen


Börjar i mitten av juni och håller på till mitten av augusti, vi har öppet i Kaffestugan, Hyttboa och loppisen mellan kl.13.00-17.00 alla dagar. Vissa dagar har vi lite aktiviteter på blecket, och någon form av underhållning på söndagar vid 15.00.Samt att vi har visning och guidning av Hyttan varje fredag, lördag och söndag kl 14.00. För att hänga med i svängningarna kolla under fliken Sommarprogram.

Hyttdagen


En marknadsdag med underhållning och brödbak över öppen eld, vi bjuder gästförsäljare, Kaffestugan och Hyttboa är öppna. Hyttloppet som arrangeras av Granbergsdals IF går också av stapeln den här dagen med start och målgång på blecket. Vi brukar ordna till någon trevlig utställning att titta på, och så finns det också aktiviteter för barnen som tex. ansiktsmålning och ponnyridning.

Avradsdagen


Vid Granbergsdals Hytta, Söndagen den 8 juli 2018


Kort historik

Liksom Gruvfogden höll en andakt i gruvan om det farliga arbetet där, skulle Hyttfogden hålla en liknande andakt i hyttan.

Sockenprästen skulle ha sin bostad och försörjning i en prästgård. Fanns det ingen sådan gård, kunde han få sin lön på annat sätt,

t ex. Kontanter. Fanns där en hytta kunde han också få tackjärn.


En lämplig söndag utsågs till AVRADSDAGEN, den dag han själv skulle hämta järnet.

Han inställde sig tillsammans med en klockare och vaktmästare. Tillsammans sopade och fejades ett kolhus, beströdde golvet ned granris och prydde väggarna med utslagna björkar och erhöll på såsett en kyrka och höll där en Gudstjänst.

På det sättet befriades Hyttfogden från sin plikt att hålla andakt.


Program

Jan Berglind anländer och tar emot sin AVRAD

Hyttpredikan förrättas av Jan Berglind med Karin Englund vid orgeln.


Dagen börjar kl. 14.00 med att Rolf Eriksson ringer i kyrkklockan, en syssla som han övertagit av sin farfar, Henning Eriksson från Stenstorp. De nu särskilt inbjudna gästerna spelar och ortsbefolkningen har tagit plats vid sina bord. Anledningen till detta är att de svarar för underhållningen vid avslutningsfesten.


Dagens huvudperson är

Sockenprästen Jan Berglind med sin hustru Anna-Karin

1. Karin Englund med maken Gunnar

2. Inge Mattsson med Birgitta vid sin sida med hustru

3. Jan Kilsberger med hustrun Kristina

4. Rolf Rondahl med Inger

5. Bo Byman med sin Ingrid. Son till tidigare

    legendariske hyttfogden J.O Byman, som också var

    upphovsmannen till Hyttloppet.

6. Marita Hero

7. Björn Heden med hustrun Marketta

8. Fredrik Öman med sin mamma Karin. Fredrik är

    sedan tidigare kontrakterad hyttdräng.

9. Per Saxholm


Avslutande samvaro

Det är vad vi får vara med om i dag.

VAR SÅ GODA

Avradsdagen

Initiativ av Sven Hedelund

Barnverksamhet


För att även engagera barnen i vår verksamhet, brukar vi ordna olika dagar för dem, det kan var tävlingar, eller dagar där vi provar - hur levde vi förr, eller skapande dagar i form av lera, tovning m.m.

Kolarveckan med Kolardagen


Varje år i slutet av september reser byalagets herrar en kolmila. Det tar ca 10 dagar innan hon är klar för utrivning. Under våran kolarvecka finns det att köpa kolbullar med fläsk och lingonsylt varje kväll, vi tar även emot skolklasser under dagtid. Program med underhållning kommer senare under året.

Julmarknaden


I november har vi våran julmarknad, då håller vi till i och utanför Hyttan. Marknadsknallar av skilda slag kommer och byalaget säljer korv och kålsoppa, kransar, hemstöpta ljus och lotter. Barnen kan lämna in sina önskelistor till tomtemor som kommit för att hälsa på dagen till ära. Julmarknaden avslutas med ett luciatåg, som de senaste åren kommit med häst och vagn.


Välkommen och klä dig varmt.